Proste ciasto z orzechami i miodem Manuka
Szukając inspiracji na wyjątkowy deser, można natkać się na wiele przepisów na ciasto zwane orzechowcem. Jego podstawą jest miód oraz orzechy, co jest wyjątkowo smacznym połączeniem. Dla osób szukających oryginalnego rozwiązania a zarazem nie wymagającego skomplikowanych umiejętności kulinarnych, polecamy wypróbować nasz prosty przepis.
Orzechowiec ciasto z miodem
Wybierając przepis na udany orzechowiec, koniecznie musi on wyjść miękki i puszysty. Ten rodzaj deseru prawie zawsze wychodzi, dlatego często jest wybierany przez osoby, które dopiero zaczynają przygodę z wypiekami. Kluczową informacją jest wybranie odpowiedniego rodzaju miodu, który zapewni odpowiedni poziom słodkości. My polecamy miód z Manuki, posiada od idealny balans smaków, łączy słodkość z wyjątkową nutą słoności.
Składniki
Nasz przepis nie wymaga wielu składników, właściwie większość każdy z nas ma w swojej lodówce lub szafce kuchennej. Sekret nietuzinkowego ciasta z miodem i orzechami tkwi miedzy innymi w masie kremowej. Dzięki niemu ciasto nabiera soczystości oraz rozpływa się w ustach.
Ciasto
– 350 gram maki pszennej/około 1,5 szklanki
– 2 jajka
– 100 gram masła trzymanego w temperaturze pokojowej
– 60 gram miodu Manuka
– 40 gram cukru pudru
– 4 łyżki śmietany 12%
– łyżeczka sody
Masa orzechowa
– 250 gram orzechów włoskich
– 80 gram miodu
– 100 gram masła
Masa kremowa
– 500 gram mleka skondensowanego lub gotowej masy kajmakowej
– 200 gram masła
Przygotowanie
- Z podanych składników zagniatamy ciasto, na początku miksując masło i miód z Manuka z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy jajka, śmietanę i na koniec do ubitej masy dodajemy przesianą mąką z sodą. Ciasto przekładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 20 minut.
- W czasie pieczenia ciasta blendujemy orzechy, następnie w garnku roztapiamy masło. Na końcu po zdjęciu z ognia łączymy wszystkie składniki.
- Przygotowujemy krem ubijamy masło aż będzie puszyste dodając pomału masy kajmakowej. Miksujemy do momentu jak wszystkie składniki się połączą w gładki i puszysty krem.
- Upieczone ciasto przekrawamy ka pół i przekładamy kremem oraz masą orzechową. Na to nakładamy górna część ciasta i na wierzchu posypujemy resztą orzechów.
- Ciasto wkładamy na klika godzin do lodówki, w celu schłodzenia.
Podsumowanie
Upieczenie ciasta z miodem i orzechami nie jest czasochłonne a finalny efekt jest powalający. Wykorzystanie w składzie tego deseru miodu, zapewnia wyjątkowe walory smakowe. Nasz przepis jest stosunkowo prosty a wypiek wychodzi na tyle imponujący, że rodzina i znajomi będą pod nie lada wrażeniem. Polecamy wypróbować, gdyż to ciasto praktycznie za każdym razem wychodzi rewelacyjne.