Miód Manuka to w pełni naturalny, jednoodmianowy miód pochodzący z Nowej Zelandii. Można pokusić się nawet o stwierdzenie że jest to najlepszych skarb, którym obdarowała nas „Matka Natura”. Jest bardzo rzadko spotykany mimo tego stale zyskuje na popularności przez co klienci sięgają po niego coraz częściej. Wypróbuj miód Manuka, bogaty w substancję czynną MGO dzięki, której zyskał tak duże uznanie wśród konsumentów z różnych zakątków globu.
Miód Manuka – co to jest ?
Miód Manuka jest to wyjątkowa odmiana miodu, którą znacząco różni się od rodzimych produktów dostępnych na naszym rynku. Główną różnicą jest występowanie w jego składzie substancji czynnej zwanej MGO. To ona odpowiada za prozdrowotne działanie i czyni z tego wyjątkowego miodu „naturalne lekarstwo”. Dzięki temu miód Manuka jest jednym z najbardziej popularnych produktów spożywczych z grupy superfoods. Bardzo często jest wykorzystywany również w ramach apiterapi, czyli terapii leczenia miodem. Zdecydowanie warto zainteresować się miodem Manuka zanim zdecydujemy się sięgnąć po „farmaceutyki”.
Miody Manuka
Skąd pochodzi ?
Prawdziwy miód Manuka jest bezpośrednio związany z kulturą Oceanii a dokładniej z Nową Zelandią. To właśnie ten kraj jest głównym producentem tego miodu na skalę światową. Nasuwa się pytanie dlaczego powstaje on tylko w tym odległym państwie ? Kluczowym elementem w procesie produkcji jest występowanie drzewa herbacianego. Nowa Zelandia posiada idealne warunki klimatyczne sprzyjające powszechnemu występowaniu tej rośliny. To właśnie z niej powstaje ten jedyny w swoim rodzaju miód. Krzew ten naturalnie rośnie w zasadzie tylko na w Nowej Zelandii co znacznie ogranicza możliwość produkcji Miodu Manuka w innych krajach.
Miód Manuka – bezpośrednio od importera
Nasza firma specjalizuje się w imporcie miodów Manuka bezpośrednio z Nowej Zelandii. Cały proces odbywa się bez pośredników dzięki czemu jesteśmy w stanie w pełni kontrolować przebieg całego przedsięwzięcia. Dzieje się tak od momentu produkcji miodu na terenie Nowej Zelandii aż do chwili kiedy miody docierają do Europy. Jako importerzy dochowujemy należytej staranności tak, aby nasz Miód Manuka, który otrzymasz był najwyższej jakości.
Na co pomaga miód Manuka ?
Miód z Manuka jest świetnym dodatkiem do zbilansowanej diety. Stanowi źródło naturalnych cukrów dzięki czemu może być wykorzystywany jako naturalny słodzik. Również z powodzeniem może być dodawany w procesie przygotowywania rozgrzewających napoi. Należy pamiętać aby nie łączyć go z wrzącą wodą bo może to spowodować zniwelowanie ilości naturalnego związku jakim jest metyloglioksal. Pamiętajmy że właśnie obecność MGO wpływa na to że miód Manuka jest po prostu wyjątkowy i nie da się go pod tym względem porównać do żadnych innych miodów. Każdy z nas zna to uczucie kiedy na dworze panuje zimowa pogoda a my wracamy do domu przemoknięci i przemarznięci. W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się miód Manuka, który w naturalny sposób pomorze nam się rozgrzać.
Miód Manuka właściwości lecznicze
Na temat Manuki od wielu lat prowadzone są liczne badania. Wielu naukowców próbuje zgłębić i udowodnić właściwości lecznicze miodu Manuka. Tak żeby nie było żadnych wątpliwości jak ten wyjątkowy miód działa na organizm człowieka. Na chwile obecną nie jesteśmy w stanie jednoznacznie przypisywał mu danego działania natomiast rokowania w tym kierunku są więcej niż optymistyczne. W literaturze można znaleźć bardzo wiele artykułów oraz publikacji naukowych, w których to miód Manuka rozkładany jest na czynniki pierwsze. Jako przykład możemy podać polskiego naukowca Prof. Dr hab. N. farm. Bogdan Kędzia z instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, który napisał artykuł pt. „Perspektywy wykorzystania miodu Manuka w leczeniu chorób wewnętrznych”.
Zainteresowanych zachęcamy do przeczytania co daje stosowanie miodu Manuka.
W wyżej wymienionej publikacji analizowany jest wpływ nowozelandzkiego miodu na:
- choroby przewodu pokarmowego
- schorzenia układu oddechowego
- działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne
- układ krążenia
- dolegliwości wywołane drobnoustrojami i grzybami
- stany zapalne
Jak stosować miód Manuka ?
Wiele osób zastanawia się jak stosować Miód Manuka ? Jest to produkt bezpieczny, który niezwykle trudno przedawkować. W przeliczeniu, by faktycznie przekroczyć najwyższy próg normy MGO, musielibyśmy spożywać ponad kilogram miodu dziennie. Jednak by zachować odpowiednie proporcje, które nasycą, a nie przesycą nasz organizm, warto zastosować 2 łyżeczki miodu trzy razy dziennie, około 30 minut przed posiłkiem. Można go rozpuścić w wodzie lub innym płynie, ale należy pamiętać, by ciecz nie przekraczała 40 stopni Celsjusza. Powyżej tej temperatury miód straci swoje cenne właściwości, a my jedynie otrzymamy aromatyczny napar. Ale czy stosowanie doustne to jedyna możliwość?
Zdecydowanie nie. Jest również często wykorzystywany jako wartościowy dodatek do innych preparatów a więc funkcjonuje nie tylko jako odrębny produkt. Producenci, chcąc podnieść skuteczność i atrakcyjność pobocznych linii produktowych dodając właśnie ten wyjątkowy nowozelandzki miód. Przez co powstałe produkty z miejsca staja się bardzo atrakcyjne dla konsumentów.
Miód Manuka zastosowanie – jako dodatek do:
- Cukierków – które mają za zadanie zwilżyć bolące gardło i złagodzić podrażnienia. Pomocne podczas infekcji gardła, zazwyczaj będą oscylowały w stężeniu MGO na poziomie min 400mg/kg. Oczywiście zawierają też szereg innych dodatków np. witaminę C, propolis oraz kompleks witamin.
- Sprayów – tak jak w przypadku cukierków, mają za zadanie nawilżyć i złagodzić stan zapalny gardła.
- Syropów – wyjątkowy nektar może nadać produktowi nowe właściwości tj. zwalczające przeziębienie, infekcje górnych dróg oddechowych oraz podnoszące odporność.
- Pasty do zębów – niejednokrotnie miód nowozelandzki występuje tu w akompaniamencie olejku herbacianego, dzięki czemu pasta działa antyseptycznie, orzeźwiająco i usuwa wszelkie zanieczyszczenia oraz bakterie z jamy ustnej.
Zapewne producenci nie poprzestaną na tylko tych produktach, a stosowanie miodu z drzewa herbacianego będzie coraz częściej wykorzystywane w asortymencie leczniczym, prozdrowotnym czy higienicznym.
Miód Manuka – Przeciwwskazania
Miód Manuka praktycznie nie powoduje skutków ubocznych jednak istnieją pewne przeciwwskazania do jego stosowania:
- Alergia na miód
- Alergia na produkty pszczele
- Osoby cierpiące na cukrzycę nie powinny go przyjmować bez konsultacji lekarskiej.
- Osoby podlegające stałemu leczeniu farmakologicznemu, powinny skonsultować dawkę i sposób zażywania miodu ze względu na jego właściwości oczyszczająco-neutralizujące.
- Mimo że nie określono przedziału wiekowego, w jakim można przyjmować miód, odradza się jego podawanie niemowlętom i kobietom w ciąży, czy karmiącym piersią.
- Ponieważ miód ten odznacza się dużą kalorycznością osoby podlegające ścisłej diecie (sportowej czy zdrowotnej) powinny uważać z przyjmowaniem jego ilości. Ponadto zbyt częste spożywanie miodu może przyczynić się do zdobycia kilku nadprogramowych kilogramów.
Uwaga! Osoby cierpiące na choroby nowotworowe i cukrzycę (oraz choroby, których rozwój uzależniony jest od poziomu cukru) przed spożyciem miodu koniecznie powinny skonsultować z lekarzem czy w ogóle produkt wprowadzić do codziennego żywienia i ewentualnie omówić, w jakich konkretnie ilościach. Miód Manuka to produkt wysokoglikemiczny, a standardowe dawki leków farmakologicznych (hipoglikemizujących) mogą nie być wystarczające w działaniu, by obniżyć poziom cukru, który podniesie się znacząco po spożyciu miodu. Wiele nowotworów, zmian nowotworowych i innych chorób jest uzależnionych od dostaw cukru i białka. Komórki rakowe dzięki nim mogą się odżywiać i mnożyć, a to zaburzy wprowadzone leczenie. W przypadku tak zaawansowanych chorób i wdrożonych ściśle schematycznych terapii farmakologicznych wszystkie substancje naturalne – w tym miody – mogą obniżyć skuteczność leczenia.
Gdzie kupić Miody Manuka ?
Jeżeli zastanawiasz się gdzie kupić sprawdzony Miód Manuka to właśnie znalazłeś odpowiedź. W naszym sklepie z pewnością kupisz produkt, którego szukasz. W sprzedaży posiadamy cały wachlarz miodów z Nowej Zelandii. Poszczególne odmiany zawierają od 100 do aż 550 mg MGO na każdy kilogram miodu. W rzeczywistości zawartość substancji czynnej jest jeszcze wyższa. Ponieważ z czasem naturalne składniki znajdujące się w sprzedawanych miodach ulegają przekształceniu w MGO, tym samym zwiększając jego zawartość. W związku z tym można śmiało użyć stwierdzenia że „im miód starszy tym lepszy” oczywiście w odniesieniu do składu. Zapraszamy do zakupu.
Cena miodu Manuka
Jakie czynni wpływają na cenę Miodu Manuka ? Przede wszystkim na cenę miodu, wpływa rzadkość występowania Krzewu Manuka, który występuje praktycznie tylko w Nowej Zelandii. Kolejnym czynnikiem wpływającym jest niewielkie okno produkcyjne rośliny trwające od 4 do 6 tygodni. Nawet postęp technologiczny, ingerencja ludzka czy „pomoc” w postaci transportu dodatkowych uli w rejony obfitujące w roślinę, nie przyspieszą i nie wyrównają ilościowo produkcji porównywalnych z tradycyjnymi miodami. Samo przetworzenie, oczyszczenie i analiza miodu odbywa się wyłącznie w Nowej Zelandii. Transport do najróżniejszych zakątków świata, również mocno wpływa na finalną cenę produktu. Wysokość ilość MGO również determinuje jego wartość, ponieważ żaden inny produkt na świecie nie posiada tak znacznych zawartości tego prozdrowotnego związku. Wszystkie powyższe elementy wpływają na miód Manuka przez co podwyższają jego cenę.
Odbierz KOD rabatowy
Przygotowaliśmy specjalną ofertę dla nowych klientów. W przypadku dokonania zakupu w naszym sklepie po raz pierwszy otrzymasz od nas w prezencie dodatkowy upust. W jaki sposób go odebrać ? Jest to dziecinnie proste wystarczy że dodasz wybrany miód Manuka do koszyka i już na etapie składania zamówienia wpiszesz w rubrykę oznaczoną jako „kod rabatowy” hasło KOD3. Dzięki czemu wartość zamówienia zostanie automatycznie pomniejszona o 3%. Musisz pamiętać że rabat ten możesz odebrać tylko raz.
Miód Manuka z certyfikatem
Miód Manuka Hecadi zdecydowanie wart jest uwagi. Nasze miody posiadają certyfikat potwierdzający jego skład. W zakładce „badania” udostępniliśmy do wglądu analizy wszystkich badań laboratoryjnych dla każdego stężenia osobno. Na etapie produkcyjnym miód jest poddawany podwójnym analizom laboratoryjnym potwierdzającym ilości MGO. Podczas importu z Nowej Zelandii, miody przechodzą kontrolę sanitarną potwierdzającą zgodność produktu ze standardami krajowymi. Po zakończonej odprawie Miód Manuka otrzymuje certyfikat w postaci świadectwa zdrowia. Dokument przekazywany jest inspekcji sanitarnej w naszym kraju. Certyfikat ten potwierdza naturalność produktu i możliwość jego obrotu w UE. Decydują się na zakup miodu, warto wybrać taki z certyfikatem, potwierdzającym jego skład.