Miód Manuka

Pewne przysłowie mówi, że „Pszczoły zbierają nektar, ale nie szukają pochwał” – a zdecydowanie powinny! Dlaczego? Te pracowite owady oferują nam nie tylko substancję, która wspiera nasze zdrowie, ale „dbają” również o różnorodność miodów. Wśród licznych odmian zdecydowanie na prowadzenie wysuwa się miód manuka, który jest niczym strażnik naszego zdrowia.

 

  • Miód Manuka MGO 100+,250g
    Miód Manuka MGO 100+, 250g 79,00 
    Dodaj do koszyka
  • Miód Manuka MGO 100+,500g
    Miód Manuka MGO 100+, 500 g 149,00 
    Dodaj do koszyka
  • Miód Manuka MGO 100+,1000g
    Miód Manuka MGO 100+, 1000g 270,00 
    Dodaj do koszyka
  • Miód Manuka MGO 250+,250g
    Miód Manuka MGO 250+, 250g 95,00 
    Dodaj do koszyka
  • Miód Manuka MGO 250+,500g
    Miód Manuka MGO 250+, 500g 179,00 
    Dodaj do koszyka
  • Miód Manuka MGO 250+,1000g
    Miód Manuka MGO 250+, 1000g 315,00  Promocja!
    Dodaj do koszyka
  • Miód Manuka MGO 400+,250g
    Miód Manuka MGO 400+, 250g 109,00  Promocja!
    Dodaj do koszyka
  • Miód Manuka MGO 400+,500g
    Miód Manuka MGO 400+, 500g 210,00  Promocja!
    Dodaj do koszyka
  • Miód Manuka MGO 400+,1000g
    Miód Manuka MGO 400+, 1000g 400,00  Promocja!
    Dodaj do koszyka
  • Miód Manuka MGO 550+,250g
    Miód Manuka MGO 550+, 250g 169,00  Promocja!
    Dodaj do koszyka
  • Miód Manuka MGO 550+,500g
    Miód Manuka MGO 550+, 500g 329,00  Promocja!
    Dodaj do koszyka
  • Miód Manuka MGO 550+,1000g
    Miód Manuka MGO 550+, 1000g 619,00 
    Dodaj do koszyka

 

Sprawdzony Miód Manuka z Nowej Zelandii

Co to jest miód Manuka?

Krzew Leptospermum scoparium, z którego powstaje ten drogocenny miód, jest rośliną kwitnącą wyłącznie przez okres kilku tygodni. W tym czasie pszczoły intensywnie zbierają nektar kwiatów, a w kolejnym etapie człowiek poddaje go analizie w zakładach produkcyjnych i przetwarza, by uzyskać idealną, aksamitną konsystencję.

Następnie jest pakowany, zgodnie z poziomem zawartości metyloglioksalu (MGO), który jest najcenniejszym składnikiem miodu manuka. To on również nadaje charakterystycznego zapachu miodu, który można określić jako silny, korzenny i goryczkowy w porównaniu do innych miodów.

Ponieważ miód manuka uchodzi za naturalne bogactwo Nowej Zelandii, logiczny wydaje się fakt, że to właśnie nowozelandzki rząd określa kryteria identyfikacji miodu manuka. Dzięki temu, ogranicza się wprowadzanie na rynek produktów manukowo-podobnych, czyli nieoryginalnych. Oto najważniejsze z nich, które zostały opublikowane w Interim Labelling Guide for Manuka Honey z 31 lipca 2014 roku:

WARUNKI OBOWIĄZAKOWE

    1. Pozyskiwanie na terenach Nowej Zelandii z obszarów porośniętych krzewami manuka w czasie ich kwitnienia.
    2. Pochodzenie z nektaru Leptospermum Scoparium.

DODATKOWE PARAMETRY FIZYKOCHEMICZNE I ORGANOLEPTYCZNE

    1. Kolor – powyżej 62mm pfund.
    2. Aromat – swoisty i intensywny; ziemisty, wrzosowy.
    3. Przewodność właściwa – 347-867 μS/cm.
    4. Smak – swoisty; mineralny, lekko gorzki.
    5. Obecność pyłków z krzewu manuka.
    6. Obecność dihydroacetonu (DHA) i methylglyoxalu (MGO).

Na podstawie powyższych wytycznych, możemy podzielić miód manuka według rodzaju:

  • Monofloral – uważany jest za najbardziej wartościowy, bo pochodzi wyłącznie z jednego źródła i posiada 100% nektaru z krzewu Manuka. Przykładem takiego miodu są wszystkie produkty marki Hecadi. Odznaczają się najwyższą jakością i doskonałym składem.
  • Multifloral – zawiera nektar z kwiatów różnych gatunków roślin, (rosnących w niewielkiej odległości od krzewów manuka), w związku z czym jego smak i aromat są różnorodne, a zawartość MGO niższa.
  • Blend – połączenie miodu Manuka z wieloma innymi odmianami miodu, a co za tym idzie jego zawartość MGO jest bardzo niska.

Czym jest MGO w miodach Manuka?

MGO, czyli methylglyoxal to związek chemiczny z grupy aldehydów, który występuje w bardzo dużych ilościach wyłącznie w miodzie manuka. Powstaje z dihydroksyacetonu (DHA), który znajduje się w nektarze kwiatów manuka.

Im dłużej miód „leżakuje”, tym DHA ulega reakcji odwodnienia, co skutkuje wzrostem MGO. Inne miody zawierają wyłącznie śladowe ilości MGO, dlatego miód manuka uchodzi za najbardziej wyjątkowy.

Poniżej przedstawiamy tabelę, w której sklasyfikowano dodatkowy podział miodu manuka:

PODZIAŁ MIODU ZGODNIE Z UDZIAŁEM PROCENTOWYM MGO

    1. Niski poziom MGO (do 100), nadaje się do codziennego spożycia i nie ma silnego oddziaływania.
    2. Średni poziom MGO (100-400), ma umiarkowany potencjał oddziaływania.
    3. Wysoki poziom MGO (powyżej 400), ma silny potencjał oddziaływania, który jest szybko widoczny.

Skala MGO/UMF

Skala MGO™ została wprowadzona na podstawie badań Profesora T. Henle, który jest odkrywcą methylglyoxalu w miodach manuka, a nadrzędnym celem tej metody analizy jest szczególna precyzja i dokładność.

Jeśli chodzi o certyfikację UMF, (Unique Manuka Factor), była ona uznawana przed opracowaniem MGO™ i funkcjonuje do tej pory. Mimo różnic w zakresie wartości, UMF również opiera się na zasadzie, że im wyższy współczynnik, tym wyższa zawartość MGO w miodzie.

Właściwości miodów Manuka

Miód Manuka podlega licznym badaniom i analizom naukowym, które określają jego potencjał i wpływ na organizm. Zgodnie z obowiązującym prawem w Unii Europejskiej nie możemy jednoznacznie przypisać mu konkretnych właściwości. Zachęcamy jednak do zapoznania się z przykładowymi publikacjami na temat miodów Manuka oraz do indywidualnej interpretacji wyników. Warto poszerzać horyzonty i analizować najnowsze dane dostarczane przez naukowców.

Przykładowe publikacje:

    1. Health-promoting effects of Manuka honey, Natalia i Elwira Grzebisz, Health Problems of Civilization 2016, Volume 10, Issue 2.
    2. Manuka Honey and its use in medicine, Mateusz Czajkowski, Katarzyna Czajkowska, Małgorzata Sokołowska-Wojdyło, Marcin Matuszewski, Wojciech Połom, Roman Nowicki, Farmacja Współczesna 2017; 10: 36-41.
    3. Manuka honey in combination with azithromycin shows potential for improved activity against Mycobacterium abscessus, Nolan VC, Harrison J, Cox JAG, Published online 2022 Nov 17.
    4. Food Science Technology Quality, Nr 1 (126) Kraków 2021, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, str. 68, Dorota Grabek-Lejko, Małgorzata Dżugan.
    5. Wpływ opatrunku z miodu manuka na proces gojenia przewlekłych owrzodzeń żylnych podudzi, Katarzyna Wilemska-Kucharzewska, 2016.
    6. Chemical composition and antioxidant properties of manuka honey, Aleksandra Wilczyńska, Katedra Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością, Akademia Morska w Gdyni, Probl Hig Epidemiol 2013, 94(4): 873-875.
    7. Manuka honey as a prescription component of currently used therapeutic and revitalizing cosmetic preparations, Marian Mikołaj Zgoda, Andrzej Stańczak, Anna Pham, Justyna Aleksandra Kołodziejska, Sławomira Barbara Nowak, Zbigniew Józef Marczyński, Polish Journal of Cosmetology, ISSN 1731-0083, 2019.

Kto nie powinien spożywać miodu manuka?

Ale czy miód manuka jest dla wszystkich? Nie ma idealnej substancji i produktu, a wszystko zależy od indywidualnych potrzeb lub ograniczeń.

Osoby, które:

  • zmagają się z cukrzycą,
  • są na ścisłej diecie,
  • podlegają intensywnemu leczeniu farmakologicznemu

powinny skonsultować spożywanie miodów ze swoim lekarzem prowadzącym, który uwzględni kaloryczność porcji i jego działanie oczyszczająco-neutralizujące.

Osoby, które jednak nie powinny spożywać miodu (każdego rodzaju) to:

  • dzieci poniżej 1 roku życia, ze względu na możliwość zatrucia botulicznego.
  • alergicy na produkty pszczelarskie.

Co wpływa na cenę miodu manuka?

Patrząc na słoiki miodu manuka, możemy się zastanawiać czemu jest taki drogi? Na cenę wpływa ewidentnie kilka istotnych czynników:

  • Leptospermum scoparium kwitnie od 4 do 6 tygodni, więc nie ma możliwości wytworzenia jego ogromnych ilości, równowartej bliźniaczym rodzajom miodu.
  • Ponieważ analiza, przetworzenie i oczyszczenie miodu odbywa się na terenie nowozelandzkich zakładów, należy uwzględnić transport miodu manuka do rozmaitych zakątków świata.
  • Na cenę wpływa nieodzownie zawartość MGO – im większe stężenie tego cennego składnika, tym większa cena.
  • Nie zapominajmy o prawach rynku i popularności. Zgodnie z zasadą im większy popyt, tym większa cena, do której dochodzi poziom inflacyjny i stan ekonomiczno-gospodarczy kraju.

Szacunkowa średnia cen miodu z manuka na rok 2023 obejmuje:

  • od 80 zł do 180 zł za 250 g
  • od 150 zł do 340 zł za 500 g
  • od 270 zł do 660 zł za 1000 g

Gdzie kupić prawdziwy miód manuka?

By uniknąć pułapek nieuczciwych producentów czy sklepów i nie stać się właścicielem pseudoproduktu, miód manuka należy kupować tylko w sprawdzonych źródłach. Oto kilka z nich:

  • sklepy ze zdrową żywnością,
  • apteki,
  • sklepy zielarskie,
  • sklepy online z certyfikowanymi produktami,

Warto podkreślić, że coraz częściej za granicą możemy kupić dobrej jakości miód manuka w dużych sieciach handlowych.

Podczas zakupów upewnij się, że wybrany produkt ma potrzebne i wymagane certyfikaty, a sprzedawca chętnie je udostępnia, podkreślając tym samym swoją profesjonalność i autentyczność towaru.

Warto wiedzieć, że…

  • Miód manuka to najdroższa odmiana miodu na świecie.
  • W roku 2022 dom towarowy Harrods oferował słoiki miodu za 1800 dolarów, które momentalnie się wyprzedały.
  • Firma True Honey Company odpowiadająca za produkcję miodu manuka wprowadziła do sprzedaży 230 gramowy słoik, za który należy zapłacić ponad 13 tysięcy złotych (3600 dolarów).
  • W Nowej Zelandii krzew Leptospermum scoparium określa się nazwą Manuka, a w Australii jest bardziej znany jako Tea Tree. Walka o prawo do nazwy Manuka toczy się pomiędzy państwami od 2018 roku.
Oryginalny miód Manuka