Kawa z miodem

Kawa należy do najbardziej popularnych napojów regularnie spożywanych przez osoby na cały świecie. Sytuacja podobnie kształtuje się również w Polsce. Według danych z 2020 roku 80% osób zamieszkujących w naszym kraju deklaruje częste spożywanie kawy. Powody mogą być różne pijemy ją dla smaku ze względu na właściwości pobudzające oraz często również jako element spotkań ze znajomymi. W związku z tak dużym zainteresowaniem tym produktem przygotowaliśmy dla Ciebie zbiór informacji na temat właściwości. Dowiesz się również jak przygotować nietuzinkowy napój który jest kawa z miodem Manuka.  

 

Kawa z miodem Manuka

Właściwości kawy

Powszechnie wiadomo o właściwości pobudzających kawy natomiast to nie jedyne działanie jakie wykazuje. Sprawdźmy zatem jak kawa wpływa na nasz organizm. Czarna kawy świetnie sprawdzi się w przypadku walki ze zbędnymi kilogramami, bardzo ważne w tym przypadku żeby pić ją bez dodatku mleka oraz oczywiście bez cukru. Kawa jest uważana jako ważne źródło antyoksydantów czyli substancji pomagającym zwalczać np. stany zapalne. Okazuje się również że regularne jej picie wpływa bardzo dobrze na kondycję naszego serca.  Oczywiście należy pamiętać aby nie spożywać jej w nadmiarze. Do ważnych właściwości kawy zaliczyć możemy również działanie redukujące stres czy też zmniejszające ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Kawa z miodem Manuka – przepis

Proces przygotowania jest banalnie prosty. Każdy będzie w stanie błyskawicznie zrobić kawę z miodem Manuka.  Oczywiście nie trzeba się sztywno trzymać przepisu i dopuszczalne są delikatne modyfikacje. W zależności od preferencji możemy przygotować czarną lub białą kawę. W obu przypadkach dodatek miodu sprawdzi się idealnie.

Składniki:

  1. 250 ml świeżo mielonej kawy Arabica lub Robusta
  2. 50 ml świeżego mleka
  3. 2-3 łyżeczki od herbaty miodu Manuka MGO 550+, który znajdziesz pod tym linkiem 

Przygotowanie

Najważniejszą informacją w całym procesie przygotowania  jest to aby nie dodawać miodu do wrzącej kawy. W zbyt wysokich temperaturach miód po prostu straci swoje właściwości. Mamy dwa rozwiązania. W przypadku kiedy chcemy przygotować „czarną kawę” najlepiej zaczekać jak delikatnie przestygnie i dodać miód do ciepłej a nie gorącej kawy. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku przygotowywania „białej kawy”. Jeżeli zdecydujemy się na dodanie zimnego mleka to będzie ono spełniało funkcję naturalnego chłodziwa. Dzięki czemu nie będziemy musieli czekać zbyt długo z dodaniem miodu Manuka.  Niezależnie od tego na który wariant się zdecydujemy do ciepłej kawy dodajemy łyżeczkę lub dwie miodu i przepyszny napój mamy gotowy.

Podsumowanie

Skoro wiesz już dlaczego picie kawy jest warte polecenia zachęcamy do przygotowania wyjątkowej trunku z miodem w oparciu o nasz przepis. Jeżeli nie miałeś wcześnie do czynienia z nowozelandzkim nektarem i nie masz takiego miodu  jeszcze w domu to w dobrej cenie kupisz go na naszej stronie. Zachęcamy do spróbowania oraz dzielenia się nowym nawykiem ze znajomymi.   Zdecydowanie warto poszerzać horyzonty oraz korzystać z nowych rozwiązania w celu eksplorowania walorów smakowych kawy.

Bibliografia

1. https://b2b.coffeedesk.pl/blog/2022/11/22/spozycie-kawy/

2. https://zywienie.abczdrowie.pl/21-zaskakujacych-korzysci-z-picia-kawy