Herbata z miodem Manuka

Miłośników herbaty jest bardzo wielu. Ludzie wybierają ten trunek z różnych powodów. Cześć z nas pije ją z przyzwyczajenia. Inni decydują się na nią dla smaku. Kolejna grupa osób głęboko wierzy we właściwości prozdrowotne np. zielonej herbaty. Jeżeli należysz do jednej z tych grup bądź też parzysz herbatę z innego powodu możesz z powodzeniem uatrakcyjnić jej smak dodając miód i to nie byle jaki tylko nowozelandzką Manukę. We wpisie odpowiemy na pytanie dlaczego takie połączenie jest dobre i dlaczego herbata z miodem Manuka warta jest Twojej uwagi. Przyjrzymy się też herbacie jako takiej i przeanalizujemy właściwości jakie posiada.

Herbata z miodem Manuka

Właściwości herbaty

Rynek herbat jest tak szeroki biorąc pod uwagę  dostępne odmiany  że ciężko jednoznacznie opowiedzieć o jej właściwościach. Na potrzeby tego artykułu zajmiemy się problematyką dwóch najbardziej popularnych herbat czyli zielonej i czarnej. Istnieje ogólna opinia że herbata zielona jest zdrowsza od swojego czarnego odpowiednika. Czy słusznie ?  W naszym kraju nadal mimo wszystko najbardziej popularna jest czarna herbata, która ma działanie pobudzające ze względu na sporą zawartość substancji o nazwie teina. Dodatkowo przypisuje jej się działanie obniżające ciśnienie krwi. Również pojawiają się sygnały odnośnie pozytywnego działania na układ krążenia oraz układ pokarmowy. Jak sytuacja wygląda w przypadku zielonej herbaty ?  Podobnie jak czarna ma również właściwości pobudzające. Dlatego też z powodzeniem może być stosowana jako substytut kawy.   Zielona herbata posiada również duże ilości flawonoidów, które ogólnie wpływają na dobre funkcjonowanie organizmu człowieka. Trudno jednoznacznie określić, która z nich jest lepsza. Z pewnością korzystane dla zdrowie jest ogólnie picie dużych ilości herbaty niezależnie od odmiany.

Herbata z liści Manuka

Na terenie Nowej Zelandii rośnie tzw. drzewo herbaciane. Swoją nazwę jak już pewnie się domyślasz wzięło od tego że rdzenna ludność nowozelandzka parzyła liście  tego drzewa przygotowując w ten sposób swój ulubiony napar. Herbatę Manuka można znaleźć w sklepie natomiast przeważnie nie będzie to susz w 100% zawierający liście drzewa herbacianego tylko jakąś ich niewielką ilość. Zdarza również sytuacja, w której na opakowaniu takiej herbaty jest jedynie informacji że zawiera aromat miodu Manuka co tak naprawdę nie ma nic wspólnego z herbata Manuka. Oczywiście jak dobrze poszukamy z pewnością znajdziemy herbatę dobre jakości. Natomiast co możemy zrobić jeżeli pojawiają się problemy z jej znalezieniem.  DIY czyli zrób to sam. Samodzielne przygotowanie herbaty z miodem to bardzo dobre rozwiązanie. Można wykorzystać w tym procesie sprawdzony miód Manuka z Nowej Zelandii. Poniżej znajdziesz przepis jak w łatwy sposób przygotować pyszną herbatę oraz na co zwrócić uwagę żeby nie straciła ona swoich wyjątkowych właściwości.

Przepis

Jeżeli chodzi o przepis na dobrą herbatę z miodem to zacznijmy od temperatury wody. Nie powinna być ona zbyt wysoka ponieważ może doprowadzić do sparzenia liści. Optymalna temperatura to w granicach 70 stopni. Dzięki temu wydobędziemy z liści herbaty potrzebna esencje natomiast nie doprowadzimy do pozbawienia wywaru najlepszych właściwości. Rodzaj herbaty pozostawiam do wyboru pijącemu nie musimy się tutaj ograniczać każdy może wybrać to co lubi. Jeżeli chodzi o miód to wybór może paść na jeden z wariantów miodu Manuka. Poprawi on smak herbaty oraz zapewni jej zawartość metyloglioksalu czyli naturalnego związku występującego w miodach Manuka, który korzystnie wpływa na nasz organizm.  Ważne żeby miód dodać do nieco ostudzonej herbaty tak do temperatury ok. 50 stopi. Dzięki czemu zachowa najlepsze właściwości.

Składniki:

  1. Ulubiona herbata – 250 ml
  2. Jedna łyżeczka od herbaty miodu z Nowej Zelandii, który znajdziesz tutaj
  3. Dwa plastry cytryny lub pomarańczy
  4. Odrobina Imbiru
  5. Szczypta Cynamonu
  6. Trzy goździki

Oczywiście poza miodem możemy dodać do herbaty inne ulubione składniki jak np. cytrynę, imbir, cynamon czy goździki Miód stanowi naturalny słodzik tak więc nie ma konieczności dodatkowego jej dosładzania. Tak przygotowaną herbatę pozostaje nam już tylko wypić ze smakiem – smacznego.

Podsumowanie

Jeżeli jeszcze nie wprowadziłeś do swojej codziennej diety herbaty to zdecydowanie warto to rozważyć. Niezależnie od odmiany posiada bardzo cenne właściwości, które w połączeniu z miodem z Nowej Zelandii jeszcze zyskują na wartości.  Zachęcamy do przygotowani herbaty z miodem Manuka w oparciu o przedstawiony przez nas przepis i pozostaje nam tylko życzyć przyjemnego spożywania oraz oczywiście zdrowia w tych trudnych dla wszystkich czasach.

Bibliografia

  1. https://www.medicover.pl/o-zdrowiu/herbata-wlasciwosci-i-dzialanie-herbaty,3895,n,2669
  2. https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/herbata-wlasciwosci-rodzaje-ciekawostki-aa-Pu7h-o2pL-sJ8S.html