Cukierki z miodem Manuka
W sprzedaży dostępna jest całą masa słodkości różnego typu. Musimy jednak pamiętać że słodycze lekko mówiąc do najzdrowszych nie należą. Wiele osób nie jest w stanie całkowicie odstawić tego typu wyrobów. Jak więc poradzić sobie z taką sytuacją ? Nie musisz rezygnować z tego co lubisz. Warto natomiast rozejrzeć się nad dostępnymi alternatywami dla tradycyjnych cukierków. Ciekawym rozwiązaniem może być połączenie cukierków z miodem Manuka. Przeczytaj artykuł do końca i dowiedz się dlaczego warto szukać nowych rozwiązań ? Przygotowaliśmy również dla Ciebie łatwy w samodzielnym przygotowaniu przepis.
Zdrowe łakocie
Cukiernie coraz częściej oferują produkty bez cukru. Powstały nawet świeci specjalizujące się w przygotowaniu tego typu wyrobów. Oczywiście nie oznacza to że sprzedawane słodycze nie są słodkie. Po prostu smak słodkości zapewniają słodziki – np. erytrol czy też ksylitol. Jeżeli szukamy wypieków, które będą słodzone w naturalny sposób najlepiej przygotować je samodzielnie i wykorzystać naturalny słodzik jaki jest wyjątkowy miód Manuka. Coraz więcej osób decyduje się wprowadzić w swojej diecie właśnie takie rozwiązanie. Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie przykładowy przepis właśnie z wykorzystaniem nowozelandzkiego miodu.
Cukierki z miodu – przepis
Zanim przystąpimy do dzieła musimy oczywiście przygotować niezbędne składniki. Cały przepis bez problemu możesz zrealizować w domowej kuchni. Nie powinien on sprawić kłopotu nawet osobą z niewielkim doświadczeniem. Przed rozpoczęciem przygotuj poniższe półprodukty. Składniki: Jak przygotować : Przygotuj głęboki garnek. Następnie połącz w nim wszystkie składniki czyli miód, śmietanę, masło oraz sodę oczyszczoną. Zacznij gotować przez cały czas dokładnie mieszając. Musimy doprowadzić do karmelizacji miodu. W tym miejscu warto jednak pamiętać aby nie na zbyt wysokiej temperaturze ponieważ miód traci wtedy swoje właściwości. Dlatego też warto ustawić kuchenkę na „małym ogniu”. Po ok 4-5 minutach baza powinna być już gotowa. Kolejnym krokiem do wykonania będzie przelanie przygotowanej masy do naczynia np. miski i jej ostudzenie. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową wstawiamy naczynie do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie masa powinna już być gęsta. Pozostaje nam uformowanie cukierków z miodem Manuka w dowolne kształty. Można posiłkować się foremkami dostępnymi na rynku. I tym sposobem mamy przygotowane przepyszne i zdrowe cukierki.
Alternatywa dla słodyczy
Jeżeli zwracasz uwagę na to co jesz natomiast nie chcesz całkowicie zrezygnować ze słodkości możesz wybrać produkty pszczele ze wskazaniem na miód. Jest to świetne rozwiązanie pozwalające cieszyć się z ulubionych produktów spożywczych przy zachowaniu jakże korzystnych dla zdrowia właściwości. Może spożywać sam nektar bądź kupić lub przyrządzić samodzielnie pyszne cukierki z miodem Manuka.
Bibliografia
https://niezlymlynek.blogspot.com/2016/03/miodowe-cukierki.html