Cukierki z miodem Manuka

W sprzedaży dostępna jest całą masa słodkości różnego typu. Musimy jednak pamiętać że słodycze lekko mówiąc do najzdrowszych nie należą. Wiele osób nie jest w stanie całkowicie odstawić tego typu wyrobów. Jak więc poradzić sobie z taką sytuacją ? Nie musisz rezygnować z tego co lubisz. Warto natomiast  rozejrzeć się nad dostępnymi alternatywami dla tradycyjnych cukierków. Ciekawym rozwiązaniem może być połączenie cukierków z miodem Manuka. Przeczytaj artykuł do końca i dowiedz się dlaczego warto szukać nowych rozwiązań ?  Przygotowaliśmy również dla Ciebie łatwy w samodzielnym przygotowaniu przepis.

Cukierki z Miodem Manuka

Zdrowe łakocie

Cukiernie coraz częściej oferują produkty bez cukru. Powstały nawet świeci specjalizujące się w przygotowaniu tego typu wyrobów. Oczywiście nie oznacza to że sprzedawane słodycze nie są słodkie. Po prostu smak słodkości zapewniają słodziki – np. erytrol czy też ksylitol. Jeżeli szukamy wypieków, które będą słodzone w naturalny sposób najlepiej przygotować je samodzielnie i wykorzystać naturalny słodzik jakim są miody Manuka. Coraz więcej osób decyduje się wprowadzić je w swojej diecie. Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie przykładowy przepis właśnie z wykorzystaniem nowozelandzkiego miodu.

Cukierki z miodu – przepis

Zanim przystąpimy do dzieła musimy oczywiście przygotować niezbędne składniki. Cały przepis bez problemu możesz zrealizować w domowej kuchni. Nie powinien on sprawić kłopotu nawet osobą z niewielkim doświadczeniem. Przed rozpoczęciem przygotuj poniższe półprodukty.

Składniki:

  1. Śmietana 30% ok. 125 ml czyli pół szklanki
  2. Przyda się również masło nie więcej niż pół łyżki stołowej
  3. Niewielka ilość sody oczyszczonej
  4. Szklanka nektaru – rekomendujemy wykorzystanie miodu Manuka o zawartości MGO min. 400 mg/kg

Jak przygotować :

Przygotuj głęboki garnek. Następnie połącz w nim wszystkie składniki: śmietanę, masło oraz sodę oczyszczoną, miód możesz kupić na stronie sklepu https://hecadi.pl. Zacznij gotować przez cały czas dokładnie mieszając. Musimy doprowadzić do karmelizacji miodu. W tym miejscu warto jednak pamiętać aby nie na zbyt wysokiej temperaturze ponieważ miód traci wtedy swoje właściwości.  Dlatego też warto ustawić kuchenkę na „małym ogniu”. Po ok 4-5 minutach baza powinna być już gotowa. Kolejnym krokiem do wykonania będzie przelanie przygotowanej masy do naczynia np. miski i jej ostudzenie. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową wstawiamy naczynie do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie masa powinna już być gęsta. Pozostaje nam uformowanie cukierków z miodem Manuka w dowolne kształty. Można posiłkować się foremkami dostępnymi na rynku. I tym sposobem mamy przygotowane przepyszne i zdrowe cukierki.

Alternatywa dla słodyczy

Jeżeli zwracasz uwagę na to co jesz natomiast nie chcesz całkowicie zrezygnować ze słodkości możesz wybrać miód. Jest to świetne rozwiązanie pozwalające cieszyć się z ulubionych produktów spożywczych przy zachowaniu jakże korzystnych dla zdrowia właściwości. Może spożywać sam nektar bądź kupić lub przyrządzić samodzielnie pyszne cukierki z miodem Manuka.

Bibliografia

https://niezlymlynek.blogspot.com/2016/03/miodowe-cukierki.html