Jaki naturalny słodzik wybrać ?

Nie jest żadną tajemnica że cukier do najzdrowszych substancji nie należy. Jeżeli zależy nam na poprawie stanu zdrowia to najlepszym rozwiązaniem jest rezygnacja z tej substancji słodzącej. Problem w tym że dla wielu osób wyczuwanie słodkości w daniach jest rzeczą normalną i wręcz oczekiwaną.  Całkowita  rezygnacją ze słodkiego smaku w diecie może okazać się trudna do wprowadzenia a w  niektórych przypadkach wręcz niemożliwa. Jakie więc są alternatywy, które z jednej strony pozwolą cieszyć się ulubionym słodkim smakiem przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia białego cukru ?  W tym artykule przygotowaliśmy dla państwa zestawienie najbardziej popularnych słodzików, będących zamiennikami cukru.

 

Najpopularniejsze naturalne słodziki

Najlepsze alternatywy dla cukru

Jeżeli chodzi o dostępne alternatywy dla cukru to możemy podzielić je na dwie główne grupy. Pierwsza z nich to naturalne słodziki. Ogólnie rzecz ujmując będą to wszystkie produkty spożywcze które są słodkie w smaku i mogą z powodzeniem zastąpić najbardziej popularną substancję słodzącą. Dodając je do różnego rodzaju dań możemy oczywiście nadać słodki smak ale również wprowadzić dodatkowe walory smakowe, których cukier nie zapewnia. Druga grupa to związki syntetyczne, których domeną jest niska kaloryczność oraz wysokie stężenie słodkości. Tych substancji jest niezwykle dużo, najbardziej popularne opiszemy poniżej. Dzięki czemu będziesz w stanie wybrać najbardziej odpowiedni dla ciebie naturalny bądź syntetyczny słodzik.

Naturalne słodziki

Na pierwszym planie pojawia się miód. Od lat ceniony za niezwykłe właściwości zarówno zdrowotne jak i smakowe. Z powodzeniem może stosować go jako naturalny słodzik dodając go do herbaty, kawy czy też przygotowują wodę z miodem. Ciekawą alternatywa dla tradycyjnego miodu może być nowozelandzki miód z drzewa herbacianego.

Sporą popularnością cieszy się również Stevia czyli słodzik wytwarzany z rośliny o łacińskiej nazwie Stevia rebaudiana. To co go wyróżnia to przede wszystkim słodkość, która jest kilkadziesiąt razy wyższa od tradycyjnego cukru. Głównymi producentami tego związku są kraje azjatyckie z Chinami na czele. Warto również zaznaczyć że nie powoduje próchnicy co dla wielu osób może okazać się pomocną informacja.

Z pewnością dla siebie znajda coś również miłośnicy surowych i suszonych owoców.  Szczególnie do różnego rodzaju wypieków ale również takich dań jak koktajle czy owsianki można dodać ulubione owoce. Jeżeli chodzi o suszone to do najbardziej popularnych możemy zaliczyć rodzynki, morele czy daktyle. Będą one zdrowym dodatkiem do ulubionych dań i jednocześnie nadadzą im wyjątkowy smak.

Syntetyczne substancje słodzące

Oprócz opisanych wcześniej naturalnych substancji słodzących dostępne są syntetyczne zamienniki. Często wykorzystywane zamiast cukru szczególnie w procesie redukcji wagi. W znacznym stopniu pozwalają na zredukowanie kaloryczności posiłków ponieważ ich kaloryka jest bliska zeru. Do najpopularniejszych z nich należy sukraloza, ksyliton czy też erytrol. Pierwszy związek czyli sukraloza ma zdecydowanie największą słodkość, która szacuje nawet 600 razy większa od tradycyjnego cukru. Ze względu na to duże stężenie jest dość droga. Bardziej przystępne cenowo rozwiązania to erytrol, który w zakupie będzie ok dwa razy droższy od cukru, natomiast w dalszym ciągu jest to bardzo atrakcyjna cena.

Podsumowanie

Jeżeli lubisz słodki smak to nie musisz z niego rezygnować. Możesz wybrać najlepszy dla Ciebie zamiennik cukru. O ile w przypadku osób dorosłych syntetyki są jak najbardziej rekomendowane. To w przypadku najmłodszych zdecydowanie polecamy wybór naturalnych rozwiązań. Świetnie dla dzieci sprawdzi się podawanie miodu Manuka, bądź dodawanie owoców do posiłków. Rozwiązań jest wiele wystarczy tylko chcieć i wprowadzić do codziennej diety zdrowe składniki, które z pewnością przyczynią się do poprawy stanu zdrowia.

Bibliografia

https://www.izielnik.pl/blog/stewia-co-to-jest-i-jakie-ma-wlasciwosci-czy-moze-zastapic-cukier#Co_to_stewia?