Syrop z cebuli z miodem Manuka

Syrop z cebuli z dodatkiem miodu jest naturalnym lekarstwem, którego nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy w swoim życiu miał okazję go spróbować. W tym artykule zaproponujemy państwu dość nietypowe ale jakże skuteczne połączenie syropu, cebuli oraz miodu Manuka.  Pokrótce zastanowimy się czym są syropy, jakie posiadają właściwości a także przedstawimy przygotowany dla państwa przepis z dodatkiem nowozelandzkiego miodu. Odpowiemy również dlaczego takie połączenie jest tak wyjątkowe.  

 

Syrop z cebuli z miodem Manuka

Co to jest syrop ?

Na wstępie kilka słów odnośnie teorii. Pierwsze skojarzenia, które przychodzi na myśl odnośnie syropu to preparaty sprzedawane w aptece.  Ich głównym celem jest poprawa naszego stanu zdrowia. Jeżeli chodzi o samą konsystencję to syropy mają postać gęstej i lepkiej cieczy z bardzo duża zawartością cukru. Często stosowaną bazą syropu jest roztwór wodny z zawartością sacharozy na poziomie 60-70%. Dzięki takiej formie syrop wykazuje bardzo dużą trwałość jeżeli chodzi o poziom substancji czynnych w nich zawartych. Umożliwia to długotrwałe utrzymanie deklarowanej zawartości  związków aktywnych, w które bogaty jest dany rodzaj syropu.

Właściwości

Właściwości syropu w dużej mierze zależą od tego z czego został zrobiony. Preparaty kupowane w aptece wykazują działanie np. antybakteryjne, przeciwwirusowe czy też przeciwgorączkowe. Do najbardziej popularnych medykamentów zalicza się te wpływające na układ odpornościowy. Dlatego też bardzo często stosowane są podczas różnego rodzaju infekcji oraz stanów zapalnych. Chyba najbardziej popularnym zastosowaniem syropu jest podawanie go na kaszel zarówno mokry jak i suchy. Mogą go przyjmować dzieci i dorośli. Oczywiście dla najmłodszy musza być kupowanie dedykowane wyroby.  Szczególnie dla dzieci można przygotować domową mieszankę składającą się tylko z naturalnych składników takich jak miód Manuka. Działanie może okazać się zbliżone do preparatów aptecznych. Głównie dzięki zawartości w tym miodzie metyloglioksalu, który wykazuje między innymi działanie bakteriobójcze. Warto sięgnąć po naturalne rozwiązania zanim udamy się do apteki.

Jak zrobić syrop z cebuli z miodem ?

Już nasze babcie jak tylko pojawiało się przeziębienie przygotowywały dla nas syrop z cebuli i miodu. Charakteryzował się on przede wszystkim naturalnymi ogólnie dostępnymi składnikami, które przeważne każdy z nas posiadał w domu. Dzisiaj przedstawimy udoskonaloną wersję takie przepisu z dodatkiem miodu Manuka.

Składniki:

– dwie cebule średniej wielkości ok 200g

– 3-4 łyżki miodu Manuka

– jako alternatywę można dodać drobno pokrojony czosnek

Przygotowanie:

Jeżeli nie masz jeszcze słodkiego nektaru odwiedź nasz sklep z miodem, w którym znajdziesz oryginalną Manuke najwyższej jakości.  Przejdźmy teraz do przygotowania. Na wstępie musimy pokroić w drobną kosteczkę wcześniej obraną cebule. Wrzucamy ją najlepiej do słoika i dodajemy 3-4 łyżki miodu Manuka. Na tym etapie możemy również dołożyć dodatkowy składnik jakim jest czosnek, który ma za zadanie jeszcze dodatkowo wzmocnić działanie naszego syropu. Następnie wszystkie składniki  dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy na okres dwóch / trzech dni. Po takim czasie cebula puści sok. Na końcu warto odcedzić mieszankę i już syrop bez drobinek przelać do innego naczynia. Tym sposobem mamy gotowy przepis.

Podsumowanie

Syropy możemy podzielić na dwie podstawowe grupy. Pierwsza z nich to preparaty apteczne, które można kupić zarówno na receptę jak i bez niej. Jeżeli zależy nam na ograniczeniu spożycia leków zdecydowanie warto sięgnąć po domowe sposoby, które mogą okazać się nie mniej skuteczne przy zachowaniu tylko naturalnych składników. Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji wypróbuj przepis na syrop z cebuli i miodu Manuka.

Bibliografia

https://aniagotuje.pl/przepis/syrop-z-cebuli