Przepis na pierniki z miodem miękkie

Szukasz przepisu na pyszne puszyste pierniczki? Zapraszam do wypróbowania poniższego sposobu na domowe pierniki. Znajomi i rodzina będą pod wrażeniem. Zobaczysz jak szybko ciastka znikną one ze stołu. Podstawą wypieku będzie mąka, cukier, jajko oraz masło. Dodatkowo użyjemy naszego tajnego składnika o którym dowiesz się z dalszej części artykułu.

Tradycyjne pierniczki świąteczne

Pierniczki są idealnym wyborem na święta, ale nie tylko. Zapach korzennych przypraw towarzyszy wypieków i unosi się w całym mieszkaniu tworząc wyjątkową atmosferę. Jeżeli jesteśmy smakoszami właśnie tych słodkości możemy doskonalić recepturę przez cały rok. Wszystko po to, aby na uroczą kolację wigilijną zaserwować najlepszą wersję. Klucz tkwi w odpowiednim doborze składników oraz leżakowaniu. Pierniczki mogę zostać podane w dniu pieczenia, ale najlepsze będą kolejnego dnia.

Piernik z miodem

Co zrobić żeby pierniczki były miękkie?

Kluczowym elementem przepisu jest połączenie miodu z masłem. W chwili, gdy oba składniki uzyskają płynną konsystencję idealnie wpływa ona na miękkość finalnie upieczonego ciasta. Po upieczeniu pierniki przekładamy do szklanego słoika i u góry możemy położyć kawałki jabłka i gruszki. Dzięki temu pierniczki będą wilgotne i aromatyczne. A ten sposób przechowywania pozwoli nam cieszyć się ciastkami conajmniej kilka tygodni.

Składniki

  1. 400 gram mąki
  2. 150 gram miodu Manuka – link do produktu
  3. 100 gram masła
  4. 3 duże jajka
  5. łyżeczka proszku do pieczenia
  6. przyprawy: cynamon, kakao, odrobina soli

Wyjątkowy aromat pierniczków zapewni dodanie miodu w miejsce cukru. W tym przypadku świetnie sprawdzi się nowozelandzka Manuka. Jej wyjątkowe walory smakowe idealnie podkreślą nuty korzenne pierniczków. Jeżeli nie masz jeszcze odpowiedniego miodu Manuka z pewnością znajdziesz go u nas.

Przygotowanie

  • W garnku umieszczamy miód i masło podgrzewając do do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie dodajemy przyprawy i zostawiamy do ostudzenia.
  • Osobno ubijamy mikserem jajka i powoli dodajemy ostudzoną masę z masła i miodu.
  • W osobnej misce łączymy wszystkie sypkie składniki: mąkę, przyprawy oraz proszek do pieczenia, aby równomiernie się wymieszały. Przed dodaniem mąki należy ją przesiać.
  • Na koniec łączymy wszystkie składniki razem i wygniatamy ciasto ręcznie lub robotem kuchennym. Wyrobione ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
  • Przygotowujemy stolnicę i posypujemy odrobiną mąki?
  • Rozwałkowujemy ciasto do grubości około 0,5 cm i wycinamy ulubione kształty. Pierniczki układamy na brytfance pokrytej papierem do pieczenia.
  • Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut.

Podsumowanie

Przepis na pierniki z miodem jest stosunkowo prosty. Na jego przygotowanie należy poświęcić około 2 godzin. Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania. Istotnym elementem wpływającym na smak pierniczków jest miód. My polecamy zastosowanie na przykład odmiany MGO 550+ . Gotowe pierniki możemy posypać cukrem pudrem lub polać domowym lukrem. Życzymy smacznego!