Przepis na pierniki z miodem miękkie
Szukasz przepisu na pyszne puszyste pierniczki? Zapraszam do wypróbowania poniższego sposobu na domowe pierniki. Znajomi i rodzina będą pod wrażeniem. Zobaczysz jak szybko ciastka znikną one ze stołu. Podstawą wypieku będzie mąka, cukier, jajko oraz masło. Dodatkowo użyjemy naszego tajnego składnika o którym dowiesz się z dalszej części artykułu.
Tradycyjne pierniczki świąteczne
Pierniczki są idealnym wyborem na święta, ale nie tylko. Zapach korzennych przypraw towarzyszy wypieków i unosi się w całym mieszkaniu tworząc wyjątkową atmosferę. Jeżeli jesteśmy smakoszami właśnie tych słodkości możemy doskonalić recepturę przez cały rok. Wszystko po to, aby na uroczą kolację wigilijną zaserwować najlepszą wersję. Klucz tkwi w odpowiednim doborze składników oraz leżakowaniu. Pierniczki mogę zostać podane w dniu pieczenia, ale najlepsze będą kolejnego dnia.
Co zrobić żeby pierniczki były miękkie?
Kluczowym elementem przepisu jest połączenie miodu z masłem. W chwili, gdy oba składniki uzyskają płynną konsystencję idealnie wpływa ona na miękkość finalnie upieczonego ciasta. Po upieczeniu pierniki przekładamy do szklanego słoika i u góry możemy położyć kawałki jabłka i gruszki. Dzięki temu pierniczki będą wilgotne i aromatyczne. A ten sposób przechowywania pozwoli nam cieszyć się ciastkami conajmniej kilka tygodni.
Składniki
- 400 gram mąki
- 150 gram miodu Manuka – link do produktu
- 100 gram masła
- 3 duże jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawy: cynamon, kakao, odrobina soli
Wyjątkowy aromat pierniczków zapewni dodanie miodu w miejsce cukru. W tym przypadku świetnie sprawdzi się nowozelandzka Manuka. Jej wyjątkowe walory smakowe idealnie podkreślą nuty korzenne pierniczków. Jeżeli nie masz jeszcze odpowiedniego miodu Manuka z pewnością znajdziesz go u nas.
Przygotowanie
- W garnku umieszczamy miód i masło podgrzewając do do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie dodajemy przyprawy i zostawiamy do ostudzenia.
- Osobno ubijamy mikserem jajka i powoli dodajemy ostudzoną masę z masła i miodu.
- W osobnej misce łączymy wszystkie sypkie składniki: mąkę, przyprawy oraz proszek do pieczenia, aby równomiernie się wymieszały. Przed dodaniem mąki należy ją przesiać.
- Na koniec łączymy wszystkie składniki razem i wygniatamy ciasto ręcznie lub robotem kuchennym. Wyrobione ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
- Przygotowujemy stolnicę i posypujemy odrobiną mąki?
- Rozwałkowujemy ciasto do grubości około 0,5 cm i wycinamy ulubione kształty. Pierniczki układamy na brytfance pokrytej papierem do pieczenia.
- Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut.
Podsumowanie
Przepis na pierniki z miodem jest stosunkowo prosty. Na jego przygotowanie należy poświęcić około 2 godzin. Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania. Istotnym elementem wpływającym na smak pierniczków jest miód. My polecamy zastosowanie na przykład odmiany MGO 550+ . Gotowe pierniki możemy posypać cukrem pudrem lub polać domowym lukrem. Życzymy smacznego!