Miód Manuka na trzustkę
Choroby trzustki należą do wyjątkowo przewlekłych schorzeń. W wielu przypadkach konieczne jest wprowadzenie bardzo restrykcyjnej diety. Niestety rozwój choroby może się pogłębiać z powodu stosowania niektórych leków. Właśnie dlatego wiele osób szuka naturalnych sposobów na doprowadzenie trzustki do normy. Czy skuteczny w tej sytuacji będzie miód?
Trzustka objawy choroby
Do głównych przyczyn choroby trzustki należy przede wszystkim zła dieta. Nadmierne spożywanie alkoholu i papierosów, tłustych potraw bardzo negatywnie wpływają właśnie na ten narząd. Przyczyny mogą być jednak szersze od kamicy żółciowej, po niedrożności przewodu żółciowego kończąc na zakażeniach wirusowych. Często w związku ze złą dieta pojawiają się również inne choroby współistniejące, między innymi cukrzyca. Do najczęstszych objawów choroby nalezą:
Czy miód szkodzi na trzustkę?
Jednym z elementów walki z zapalaniem trzustki jest restrykcyjna dieta. Bogata w lekko strawne produkty, chude mięso, mleko i twaróg. Ponadto zaleca się drobne kasze i makarony, ryż, gotowane ziemniaki, warzywa i owoce bogate w witaminę C. Należy również ograniczyć spożywanie cukrów prostych. Pojawia się wiele informacji sugerujących, że należy zrezygnować również z miodu. W takim razie czy szkodzi on na trzustkę? Na pewno osoby chorujące na przewlekłe zapalenie trzustki u których wystąpiła cukrzyca powinny zrezygnować z tego rodzaju produktu. Trzustka odpowiedzialna jest dostarczenie enzymów umożliwiających trawienie pożywienia oraz produkuje insulinę pomagającą organizmowi wchłaniać spożyte cukry proste. Zapalenie trzustki powoduje, że procesy trawienne są zaburzone. Czym zatem miód różni się od tradycyjnych słodyczy? Przede wszystkim składem. Zbudowany jest on głównie z glukozy i fruktozy a do tego bogaty jest w witaminy i minerały. Z których część wspomaga pracę trzustki. Dodatkowo poprawia krążenie krwi i regenerację tkanek.
Jaki miód na trzustkę?
Decydując się na spożywanie miodu podczas zapalenie trzustki warto odpowiednio dobrać jego wariant. Za najzdrowszy na świecie uważany jest egzotyczny Miód manuka pochodzący z Nowej Zelandii. Jego zalety są bardzo szerokie i pośrednio mogą zostać one wykorzystane w leczeniu stanów zapalnych trzustki. Ważne, aby pamiętać, że ten produkt nie jest lekiem a jego działanie ma charakter profilaktyczny. Dlatego rekomendacja odnośnie spożycia produktu dotyczy tylko niewielkich ilości, dawka dzienna powinna zaczynać się od pół łyżeczki do maksymalnie 2. Korzyści z zastosowania właśnie tego rodzaju miodu mogą być wielowymiarowe. Przede wszystkim poprawia on procesy trawienne, skutecznie niszczy bakterie i grzyby, niweluje zaostrzenie stanu zapalnego. Warto miód stosować w połączeniu z chudym mlekiem, aloesem lub herbatą, ale nie należy dodawać go do wrzątku aby nie stracił właściwości.
Podsumowanie
Szukając alternatywnych metod do walki z zapaleniem trzustki warto skorzystać z miodu. Oczywiście należy pamiętać o przeciwwskazaniach, do których należy zaliczyć przede wszystkim alergię na wszystkie produkty pszczele, czy chorowanie na cukrzycę. Kolejny aspekt, o którym należy pamiętać to że miód tylko pośrednio wpływa na niwelowanie objawów zapalenie. Warto z niego skorzystać głównie ze względu na szerokie spectrum działania i należy to robić tylko niewielkich ilościach. Jeżeli decydujemy się rozpocząć stosowanie produktu, to musi nastąpić chwilowy brak nasilenia się w głównych objawach choroby.
Bibliografia