Miód Manuka na gronkowca
Bakterie są wszechobecne w naszym środowisku. Niestety, ale poprzez nieuwagę możemy się nimi zarazić. A pozbycie się ich nie jest już takie proste, wymaga często silnych leków niekiedy mających negatywne środki uboczne. Dlatego właśnie coraz więcej konsumentów poszukuje naturalnych sposobów. Tak, aby nie niszczyć odporności, którą tworzy nasz własny organizm. Jednym z bardziej niebezpiecznych bakterii jest gronkowiec. Czy można go pokonać poprzez domowe metody? Czy rozwiązaniem może być w tej sytuacji miód?
Co to jest gronkowiec?
Gronkowiec jest to rodzaj bakterii, które tworzy skupiska ziaren przypominające gron. Nie wszystkie odmiany tej bakterii bytują w organizmie człowieka. Dodatkowo należę pamiętać, że kilka nie powoduje choroby a jest stałym elementem flory bakteryjnej układu pokarmowego. Negatywne szczepy gronkowca mogą się nie ujawniać nawet przez klika lat. Zarażenie odbywa się dosyć łatwo, głównie poprzez kontakt z nosicielem, najczęściej droga kropelkową. Często też zarazki osiadają na rękach lub pożywieniu. Przebywanie w duży skupiskach ludzi sprzyja transmisji choroby. Niestety ten szczep bardzo trudno wytępić, przetrwać może on działanie wielu detergentów.
Leczenie
Gronkowiec może być przyczyna wielu chorób, w tym bolesnych zakażeń skóry. Dodatkowo bakteria często odpowiada za zatrucia pokarmowe, wysoka gorączkę czy różnego rodzaju wysypki. W skrajnych przypadkach nieleczona infekcja może prowadzić do śmierci. Przede wszystkim proces leczenia jest uzależniony od decyzji lekarza. W większości przypadków ustalana jest dawka odpowiedniego antybiotyku, właściwego dla danego szczepu bakterii. Zarazki wykształciły mechanizm odpornościowy, dlatego podstawa to dobranie leku. Powinno się to odbywać po ówczesnym pobraniu materiału do badań. Leczenie gronkowca nie należy do najłatwiejszych, dlatego warto wspomagać ten proces.
Miód a gronkowiec
Bakteria gronkowca atakują głównie osłabiony układ immunologiczny. Proces zwalczania zarazków jest stosunkowo trudny, dlatego oprócz antybiotyku warto również wspomagać się naturalnymi środkami. Rozwiązaniem w tej sytuacji może być miód. Jednym z głównych objawów gronkowca są problemy z układem pokarmowym. Ponadto często towarzyszy temu wysoką temperaturą czy nawet infekcje zatok. Na wszystkie te dolegliwości skutecznie wpływa głównie nowozelandzki miód bogaty w wysoką zawartość MGO. Znane jest efektywne działanie miodu manuka na refluks żołądka czy inne dolegliwości związane z układem trawiennym. Dlatego wspomaganie procesu farmakologicznego spożywaniem miodu może być dobrym połączeniem. Dodatkowa należy pamiętać, że miód ma działanie antybakteryjne, co może przyśpieszyć proces wytępienia zarazków. Uważany jest też za naturalny antybiotyk, zwalczający bakteria chorobotwórcze dla człowieka takie jak:
Podsumowanie
Walcząc z wszelkiego typu bakteriami zawsze warto na początku skontaktować się z lekarzem. Zdecydowanie farmakologiczny sposób jest najskuteczniejszy, aczkolwiek jak uzupełnienie idealnie mogą się sprawdzić naturalne środki. Z nich na pierwszy plan wysuwa się miód manuka, który dzięki swoim nie przeciętnym właściwościom może efektywnie wpływać na niwelowanie gronkowca. Dodatkowo dzięki swoim zaletom, może ograniczać inne nieprzyjemne objawy choroby, chociażby infekcje dróg oddechowych. A regularne stosowanie pomoże wrócić do odpowiedniej formy układowi odpornościowemu. Właśnie, te benefity wpływają na to, że warto zastosować miód przy tego rodzaju infekcji. Nie należy zapominać, że jest to tylko uzupełnienie terapii antybiotykami.
Bibliografia