Miód Manuka na gronkowca

Bakterie są wszechobecne w naszym środowisku. Niestety, ale poprzez nieuwagę możemy się nimi zarazić. A pozbycie się ich nie jest już takie proste, wymaga często silnych leków niekiedy mających negatywne środki uboczne. Dlatego właśnie coraz więcej konsumentów poszukuje naturalnych sposobów. Tak, aby nie niszczyć odporności, którą tworzy nasz własny organizm. Jednym z bardziej niebezpiecznych bakterii jest gronkowiec. Czy można go pokonać poprzez domowe metody? Czy rozwiązaniem może być w tej sytuacji miód?

Miód Manuka na gronkowca

Co to jest gronkowiec?

Gronkowiec jest to rodzaj bakterii, które tworzy skupiska ziaren przypominające gron. Nie wszystkie odmiany tej bakterii bytują w organizmie człowieka. Dodatkowo należę pamiętać, że kilka  nie powoduje choroby a jest stałym elementem flory bakteryjnej układu pokarmowego. Negatywne szczepy gronkowca mogą się nie ujawniać nawet przez klika lat. Zarażenie odbywa się dosyć łatwo, głównie poprzez kontakt z nosicielem, najczęściej droga kropelkową. Często też zarazki osiadają na rękach lub pożywieniu. Przebywanie w duży skupiskach ludzi sprzyja transmisji choroby. Niestety ten szczep bardzo trudno wytępić, przetrwać może on działanie wielu detergentów.

Leczenie

Gronkowiec może być przyczyna wielu chorób, w tym bolesnych zakażeń skóry. Dodatkowo bakteria często odpowiada za zatrucia pokarmowe, wysoka gorączkę czy różnego rodzaju wysypki. W skrajnych przypadkach nieleczona infekcja może prowadzić do śmierci. Przede wszystkim proces leczenia jest uzależniony od decyzji lekarza. W większości przypadków ustalana jest dawka odpowiedniego antybiotyku, właściwego dla danego szczepu bakterii. Zarazki wykształciły mechanizm odpornościowy, dlatego podstawa to dobranie leku. Powinno się to odbywać po ówczesnym pobraniu materiału do badań. Leczenie gronkowca nie należy do najłatwiejszych, dlatego warto wspomagać ten proces.

Miód a gronkowiec

Bakteria gronkowca atakuje głównie osłabiony układ immunologiczny. Proces zwalczania zarazków jest stosunkowo trudny i wielokrotnie trzeba wspomagać się antybiotykiem. Oczywiście to rozwiązanie jest najskuteczniejsze i należy je stosować wyłącznie po konsultacji z lekarzem. Dodatkowo można jeszcze stosować miód. Dołączenie go do codziennej diety,  spowoduje uzupełnienie naszej diety o witaminy i minerały, szczególnie w połączeniu z imbirem i sokiem z cytryny. Pojawia się sporo informacji o tym, że coraz częściej wybierany jest nowozelandzki miód zawierający MGO. Na tle produktów dostępnych na naszym rynku wyróżnia go smak i konsystencja. Natomiast należy pamiętać, że brakuje wyników badań dostępnych w UE i nie możemy mu przypisać konkretnego działania. Wiele osób używa tego produktu w zakresie profilaktycznym. W tym między innymi na refluks żołądka, podobnie jak siemię lniane. Zauważamy znaczną  ilość konsumentów, którzy używają ten miód przez cały rok.

Podsumowanie

Walcząc z wszelkiego typu bakteriami zawsze warto na początku skontaktować się z lekarzem. Zdecydowanie farmakologiczny sposób jest najskuteczniejszy, aczkolwiek jako uzupełnienie idealnie mogą się sprawdzić naturalne środki. Z nich na pierwszy plan wysuwa się miód manuka (do kupienia na oficjalnej stronie marki Hecadi). Dzięki składnikom może być świetnym uzupełnieniem diety. Dodatkowo posiada szereg zalet smakowych. A regularne stosowanie pomoże w codziennej profilaktyce. Właśnie, te benefity wpływają na to, że warto zastosować miód . Nie należy zapominać, że jest to tylko uzupełnienie terapii antybiotykami.

Bibliografia

  1. https://apcz.umk.pl/HERB/article/download/40154/33284/98185
  2. http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2017/09/pf_2017_119-125.pdf
  3. https://www.termedia.pl/Czasopismo/-99/pdf-27465-10?filename=Pages%20from%20HPoC%202-2016%20OK-6.pdf