Miód Manuka a koronawirus

Wiele osób szuka skutecznego sposobu obrony przed wirusami. Miód Manuka a koronawirus jawi się dla wielu osób jako ciekawa alternatywa w walce z zarazkami. Należy on bowiem do grupy wyjątkowych produktów family foods. A przy tym jest uważany za jeden z najzdrowszych naturalnych preparatów, które proponuje nam natura. Czy rzeczywiście miód Manuka może się przynieść ulgę w walce z koronawirusem?

Wirus RNA

Koronawirusy należą do grupy RNA-wirusów. Przenoszą się głównie drogą kropelkową i są odpowiedzialne za choroby górnego układu oddechowego. Cechują się dużą zmiennością występują u zwierzą i ptaków. Liczba zakażeń jest wysoka ze względu, na rozprzestrzenianie się jego poprzez bezpośredni kontakt. Obecnie podaje się, że liczba zakażeń na koronawirusa może być aż 5-krotnie niedoszacowana. W celu ochrony przed tego typu wirusami, ważne jest zbudowanie odporności zbiorowej.

Miód Manuka na koronawirusa

Co na wirusy?

Starając się znaleźć rozwiązanie pomagające na ochronić nasze zdrowie przed wirusami, warto zwrócić się w stronę farmakologii. Szczepionka może skutecznie wspomóc odporność. Tu warto skorzystać ze szczepienia przeciwko grypie jak również i z serii szczepień na koronawirusa. Następnym krokiem są metody naturalne. Tu istotne jest wykorzystywanie w diecie substancji, które samoistnie wspomagają naszą odporność. Warto korzystać, z czosnku, imbiru, cytryna i najważniejsze z miodu.

Jaki miód na covid ?

Czy warto wybrać miód do walki z koronawirusem? Zdecydowanie przede wszystkim, miód jest jednym z naturalnych antybiotyków i skutecznie wspomaga organizm w walce z wirusami. Nie powinien on oczywiście stanowić podstawy leczenia, bo nie jest lekiem. Traktowac powinniśmy go jako  uzupełnieniem. Jaki miód na covid będzie najskuteczniejszy? Tu warto wyróżnić dwie kwestie. Po pierwsze, możemy sięgną po produkt gdy jesteśmy chorym. Nie ma jednak żadnych potwierdzonych analiz wskazujących na jego działanie w tym zakresie. Po drugie, warto pamiętać też, że regularne stosowanie miodu może świetnie sprawdzić w profilaktyce zdrowotnej. Miód sam w sobie ma wiele drogocennych związków, ale warto pamiętać, że w jego składzie znajdziemy również enzymy pszczół. Wszystkie te składniki znakomicie wpływają na naszą kondycję zdrowotną. Jednym z najskuteczniejszych miodów w walce z zarazkami jest Manuka, dlaczego jest tak skuteczna?

Miód Manuka na koronawirusa

Miód Manuka na koronawirusa należy do jednych z najlepszych naturalnych sposobów do wspomagania nas. Wykorzystywany jest w wielu krajach na świecie. Dlaczego jest tak skuteczny? Głównym związkiem wpływającym na jego działanie jest Methylglyoxal MGO. Działanie miodu idealnie sprawdza się w budowaniu ochrony naszego organizmu w okresie jesiennej szarugi. Wszystko wynika z jego szerokiego spectrum zastosowania. Regularne używanie może przynieść wiele korzyści w tym nie zaszkodzi nawet na trudne zarazki. Sięgając po jeden z miodów Manuka warto w tym przypadku, skorzystać z siły wyższych stężeń 400+ lub nawet zawartość MGO 550+, które są najefektywniejsze.

Podsumowanie

Miód Manuka może okazać się bardzo ciekawym rozwiązaniem w walce z wirusami. Wszystko ze względu na niezwykłe składniki, które posiada. Jego działanie już jest wykorzystywane w walce z wieloma dolegliwościami. W okresie grypowym jest jednym z najpopularniejszych sposobów na radzenie sobie z tym wirusem. Właśnie dlatego może się on okazać niezwykle efektywny w walce z innymi zarazkami. Niestety nie ma jednoznacznych badań potwierdzających skuteczność miodu Manuka na koronawirusa.

Bibliografia

1. Walka z nowo pojawiającymi się wirusami RNA | SILVER Project | Results in brief | FP7 | CORDIS | European Commission (europa.eu)

2. (PDF) Możliwości wykorzystania miodu w terapii COVID-19 – potencjalne mechanizmy działania i przegląd badań klinicznych (researchgate.net)

3. Al-Hatamleh MAI, Hatmal MM, Sattar K, Ahmad S, Mustafa MZ, Bittencourt MDC, Mohamud R. Antiviral and Immunomodulatory Effects of Phytochemicals from Honey against COVID-19: Potential Mechanisms of Action and Future Directions. Molecules. 2020; 25(21):5017.