MGO co to jest ?

MGO to w pełni naturalny aldehydowy związek chemiczny o pełnej nazwie methylglyoxal. Powstaje w wyniku glikolizy, czyli najprościej mówiąc w rozbudowanym procesie przekształcania glukozy na cząsteczki pirogronianu. Z tego właśnie powodu MGO nazywany jest niekiedy aldehydem pirogronowym. Występuje w miodzie, nabiale, sokach, zielonej herbacie, pomidorach, kawie, pieczywie i w wielu innych produktach spożywczych, a jego cenną domeną jest łatwo-rozpuszczalność w wodzie. MGO określa się wzorem C3H4O2, który szczegółowo opisał profesor Thomas Henle. To jego badania przyczyniły się do popularyzacji najważniejszych danych i zachęciły pozostałych naukowców do wnikliwszych analiz tego związku. 

MGO w polskich miodach

Tak jak wspomnieliśmy MGO występuje w wielu produktach spożywczych.  Od razu nasuwa się pytanie czy polskie miody także zawierają MGO ? Tak, ale w porównaniu z miodem Manuka możemy powiedzieć że są to całkowicie śladowe ilości. Na przykład, ujednolicając główne dane, w kilogramie tradycyjnego miodu (tj. lipowego, wrzosowego lub gryczanego) MGO wahać się będzie na poziomie 3 mg, natomiast w miodzie Manuka na poziomie do 900 mg. Widzimy zatem, jak wielka jest dysproporcja zawartości, która oczywiście przekłada się na właściwości. Podsumowując najcenniejszą skarbnicą MGO jest nowozelandzki miód z Manuka, gdzie MGO powstaje z DHA, czyli dihydroksyacetonu, zawartego w nektarze kwiatów krzewu Manuka. Ciekawe jest jednak to, że Methylglyoxal zawarty w miodzie z Manuka cały czas ulega procesom chemicznym w wyniku czego poziom MGO stale rośnie. To właśnie z tego powodu stężenie MGO w miodzie będzie większe, niż deklaruje producent. Jeżeli szukamy naturalnego miodu o świetnym działaniu próżno szukać go w Polsce – zdecydowanie najbardziej rekomendowanym miejscem będzie Nowa Zelandia.

MGO co to jest

Methylglyoxal właściwości i działanie

Jeśli chodzi o właściwości Methylglyoxalu MGO, na prowadzenie wychyla się jego antybakteryjność i działanie przeciwutleniające. To naturalny „antybiotyk” o silnym i kompleksowym działaniu. Nie tylko hamuje namnażanie się patogenów, ale szybko je neutralizuje. Działa grzybobójczo i jest przyjacielem wzmacniania odporności. Pobudza układ immunologiczny, zabezpieczając go przed infekcjami i przeziębieniem. Ale to nie wszystko Miody Manuka wykazują działanie przeciwzapalne i regenerujące, co  szczególnie sprzyja gojeniu się ran. Ich korzystne działanie widoczne jest przy schorzeniach skóry (m.in. łuszczyca, AZS) jak i również przy oparzeniach, odleżynach lub odmrożeniach. Ponadto wspomagaja pracę całego układu pokarmowego, niwelując uciążliwą zgagę, niestrawność i ból żołądka. Wyrównują odpowiedni poziom flory bakteryjnej w jelitach i zapewnia ochronę śluzówki przewodu pokarmowego, łagodząc wszelkie podrażnienia. Jedne z najnowszych badań i analiz potwierdzają, że wykazuje działanie antynowotworowe, hamując namnażanie się nieprawidłowych komórek.

 

Podsumowanie

Podsumowując, poziom MGO zawarty w miodach jest dobrym wskaźnikiem oddziaływania na różnego rodzaju dolegliwości. Logiczny zatem jest wniosek, że im wyższy wskaźnik Methylglyoxalu, tym dany produkt sprawdzi się lepiej na poważniejsze schorzenia. Sama klasyfikacja miodu z Manuka jako superfood wynika ze szczególnego oddziaływania MGO i jego prozdrowotnych właściwości, a ostatnie badania potwierdziły, że witamina C może działać z Methylglyoxalem synergicznie, czyli wzmacniać jego siłę działania. Jeśli zatem chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem i to przez cały rok, koniecznie warto zaopatrzyć się w nowozelandzki miód z wysokim stężeniem MGO.

Bibliografia:

  1. Methylglyoxal (MGO) in Italian Honey, Appl. Sci. 2021, 11, 831.
  2. Występowanie metyloglioksalu w miodzie manuka i jego oddziaływanie na organizm człowieka, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu 
  3. Methylglyoxal in Manuka Honey – Correlation with Antibacterial Properties 
  4. Identification and quantification of methylglyoxal as the dominant antibacterial constituent of Manuka (Leptospermum scoparium) honeys from New Zealand, Elvira Mavric,Silvia Wittmann,Gerold Barth,Thomas Henle
  5. Wpływ miodu na rany: aktualizacja do najnowszych wyników badań 
  6. Występowanie metyloglioksalu w miodzie manuka i jego oddziaływanie na organizm człowieka