Jak powstaje miód ?

Większość z nas regularnie stosuje różne odmiany miodu. Przeważnie wykorzystujemy go jako zdrowy dodatek do różnego rodzaju dań bądź też jako naturalny preparat prozdrowotny. Czy zastanawiałeś się kiedyś jak powstaje miód i dlaczego w zasadzie pszczoły w ogóle go robią ? W poniższym artykule udzielimy odpowiedzi na te tylko z pozoru oczywiste pytania. Zapraszamy do lektury.

 

Po co pszczoły robią miód?

Z pewnością niejednokrotnie widziałeś zdjęcie bądź fragment filmu, na którym pszczelarze krzątają się w około ula w celu pozyskania tak cennego produktu jakim jest miód. Rzadko kiedy zastanawiamy się dlaczego pszczoły go produkują ? Odpowiedź wydaje się dość oczywista. Pszczoły produkują miód, który stanowi dla nich pożywienie i jest jednocześnie magazynowany jako zapas pożywienia na cała zimę. Nasuwa się zatem pytanie czy człowiek pozbawia pszczoły ich pożywienia ? Tak natomiast tylko częściowo. Produkcja miodu przez pszczoły idzie „pełną para” przez cały sezon. Nie wiedzą one ile tego miodu jest im potrzebne, dlatego też przez całe lato produkują go znacznie większe ilości niż w rzeczywistości są im potrzebne.  Pszczelarze zostawiają odpowiednią ilość tak żeby pszczoły były w stanie przezimować i zachować odpowiednią równowagę w przyrodzie. Ekologiczne produkty pszczele są bardzo cenne dlatego też należy odpowiednio zadbać o ich naturalnych  producentów.

Etapy produkcji

Etapy produkcji miodu możemy podzielić na te wykonywane przez pszczoły a następnie przez ludzi.

  1. Pszczela cześć zaczyna się od wyszukania przez „pszczołę zwiadowcę” obszary obfitujące w znaczną ilość kwiatów.
  2. Następnie „pszczoły zbieracze” ruszają już znaczna większa grupą której zadaniem jest pobranie nektaru oraz przetransportowanie go do ula.
  3. W ulu już czekają „pszczoły robotnice” odpowiedzialne za finalną część produkcji miodu. Nektar składowany jest w plastrach, kolejnym etapem jest zamknięcie plastrów przy pomocy wosku tak żeby do gotowego produktu nie mogły dostać się żadne zanieczyszczenia.
  4. Kolejną fazą będzie dojrzewanie miodu kiedy to zmienia on swoje właściwości chemiczne. Dzieje się tak ponieważ substancja wydzielana przez pszczoły przyczyna się do przekształcenia dwucukru sacharozy w cukry proste. W tym momencie miód jest również wzbogacany w bakteriobójczą substancję określana jako inhibina.
Miód Manuka 550

Surowy miód

W cały procesie produkcji miodu czas na miodobranie. Dochodzi do niego w sytuacji kiedy surowy miód  jest gotowy do wydobycia z ula. Warto wiedzieć że surowy miód jest to najbardziej czystą formą miodu nie przetworzoną w nawet najmniejszym stopniu. To co odróżnia go od sprzedawanego produktu to naturalna obecność fragmentów plastrów miodu, martwych pszczół itp. W celu przygotowania miodu do sprzedaży koniecznością jest jego oczyszczenie. Polega ono na przepuszczeniu surowego miodu przez sito lub specjalną przygotowaną do tego ściereczkę. Oczyszczony wcześniej miód na tym etapie jest gotowy do tego aby został rozlany w słoiki a następnie trafił na półki sklepowe.

Kremowanie miodu

Dodatkowym procesem wykorzystywanym w produkcji jest kremowanie miodu. Jest to zabieg, który podnosi użytkową jakość miodu natomiast nie jest niezbędny w cały procesie. Na czy polega ? Miód ma to do siebie że po pewnym czasie naturalnie krystalizuje i jest to całkowicie naturalny proces wręcz zapewniający o jego naturalności i jakości. Kiedy proces krystalizacji jest już zaawansowany rozpoczyna się proces kremowania. Polega on na długotrwałym i jednostajnym mieszaniu miodu w specjalnie przygotowanym do tego odstojniku. Podczas kremowania skrystalizowany miód ulega rozbiciu w wyniku czego otrzymujemy delikatny krem.

Kremowanie miodu

Podsumowanie

Przeprowadzenie procesu produkcji miodu wymaga szczególnego doświadczenia. Należy dokładnie wiedzieć w którym momencie dany proces powinien zajść oraz przez jak długi czas powinien trwać. Oczywiście niezbędne jest zrozumienie praw natury ponieważ bez udziału pszczół powstanie miodu najzwyczajniej nie było by możliwe. Dlatego też jako ludzie powinniśmy dochować należytej staranności żeby dbać o pszczoły i zapewniać im jak najlepsze warunki do funkcjonowania. Pamiętaj proszę że pszczoły są pod ścisłą ochroną.

Bibliografia

  1. https://duzomiodu.pl/wszystko-o-miodzie/jak-powstaje-miod-7-etapow
  2. https://wcinaj-miod.pl/wszystko-o-surowym-miodzie-czym-rozni-sie-od-zwyklego-miodu/
  3. https://www.portalpszczelarski.pl/artykul/770/kremowanie_miodu__metody.html